2014. október 11. 17:06 - Coco Binky

Jurij Ljubimov utolsó útja

A híres rendezőtől több mint 3000 rajongója búcsúzott

 

Moszkvában végső búcsút vettek a tehetséges rendezőtől, a Taganka Színház alapítójától, Jurij Ljubimovtól aki életének 97. évében hunyt el. A polgári megemlékezés – magának Jurij Petrovics Ljubimovnak a nyomatékos kérésére – a Vahtangov Színházban zajlott, ahol a művészi karrierje kezdődött még mint színész. És ugyanitt állított színre előadásokat a 2011-es Taganka színészeivel történt konfliktus után. Ljubimov meghagyta, hogy ne mondjanak a koporsója mellett beszédet és ne ünnepeljék. Így noha a temetési ceremónián a kollégák a színpadról csakugyan nem ejtettek egyetlen szót sem, számos rajongója (több mint háromezer) akik elkísérték a mestert utolsó útjára, a hagyomány szerint viszont mégis hangosan tapsolt. (Coco Binky: Oroszországban  hagyomány, hogy mikor kihozzák egy művész koporsóját, a tisztelet, szeretet és hála jeleként mégegyszer utoljára felzúg a taps. A Youtube-on is lehet ilyen videókat látni.)

Itt van egy videó Ljudmila Gurcsenko, a legendás színművésznő temetéséről, a tömeg itt is tapsol és bravóz, mikor viszik a koporsóját.

 

A Vahtangov Színház színpadán, ahova a koporsóját felállították, Ljubimov utolsó darabjának, a „Démonoknak” a díszletei voltak láthatóak. Mellettük az elhunyt portréja és egy Szent Miklóst ábrázoló ikon függött, mely alatt két gyertya égett. Halkan szólt Vlagyimir Martynov zenéje, amely olyan magas színvonalú, hogy Ljubimov nemegyszer felhasználta a darabjaiban is.

 

Jurij Ljubimov 1.jpg

 

 

A koporsótól jobbra ült a rendező özvegye Katalin, fiúk Pjotr és a Vahtangov Színház színészei.

Balra – a Taganka színészei valamint sok más neves személyiség.

 

Jurij Ljubimov 2.jpg

 

 

A teremben hatalmas mennyiségű koszorú volt. Az egyik legnagyobb – az elhunyt özvegyétől és a fiától ezzel az egyszerű felirattal: „Kátya és Pjotr”. Részvétnyilvánítás érkezett Putyin elnöktől, Medvegyev miniszterelnöktől, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájától, Kirilltől és sok más hivatalos és nemhivatalos személyiségtől. Az orosz fővárosi hatóságok már elárulták tervüket, hogy Moszkvában egy utcát Ljubimovról fognak elnevezni.

 

Jurij Ljubimov 3.jpg

Jurij Ljubimov özvegye Katalin és fia, Pjotr

 

Jurij Ljubimov 4.jpg

"Kátya és Pjotr"

 

A temetési szertartás után a Ljubimov testét a koporsóval a Pokrovszkij zenekar kísérte, orosz népi dalokkal egészen a kápolnáig. Majd a moszkvai Donszkoje temetőben helyezték örök nyugalomra szülei és a fivére mellé.

Az orosz Expressz Gazeta 2014. október 9-én publikált cikke.

 

Kapcsolódó poszt:

Ljubimov távozása a Tagankából

 

Coco Binky: Néztem az egyik orosz tévécsatorna talkshow műsorát, mely Ljubimov halála után készült és kollégák, pályatársak emlékeznek vissza rá. Özvegye, a magyar Katalin nem szerepelt benne személyesen, csupán beszéltek róla a végén, hogy legtöbben mennyire utálták, utálják. Valaki azt mondta, hogy "nem a mieink közül való" mármint nem orosz, idegen mindenben nekik. Abban viszont megegyeztek, hogy Ljubimov tiszta szívéből szerette. Valaki emlékezett arra is, hogy egy turnén egész nap együtt volt a házaspárral. Éppen evett velük a közös asztalnál, Katalin beszélt Ljubimovhoz és az úgy hallgatta, mint egy gyerek...

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapusedző 2015.03.18. 20:40:39

Coco, ha te tudsz oroszul, akkor értenéd, hogy Okszana Puskina azért mondta, hogy nem volt az "övék" mert nem orosz mentalitású a Ljubimovné. Nincs meg benne az orosz lustaságra és könnyelműsködésre való hajlam.