2013. október 27. 17:24 - Coco Binky

A legnépszerűbb orosz nevek 2012-ben

A név – egy szó, amely végig fogja kísérni a gyermeket egész életén keresztül. Időtlen idők óta hatalmas jelentőséget tulajdonítottak a neveknek: úgy tartották, hogy a név meghatározhatja egy ember jellemvonásait és még a sorsát is, ezért a nevek kiválasztásában a szülők mindig ragaszkodtak bizonyos vezérelvekhez és szabályokhoz figyelembe véve azt a helyet, ahol a család él.

szlávgyerekek.jpg

Nézzük hát meg, milyen nevek voltak 2012-ben Oroszországban a leginkább népszerűek a Дети@Mail.ru (Дети = gyerekek) tanulmányának adatai alapján.

A legnépszerűbb női névnek az Anasztaszija bizonyult: 2012-ben így nevezte el lánygyermekét a felmérésben részt vevő szülők 9,5%-a. Népszerűségben a második helyen a Jelena név végzett: pontosan a kislányok 8,2%-át nevezték el így a megkérdezett anyukák.

Az ezek után következő nevek az első tízben: Olga (7,1%), Jekatyerina (5,5%), Natalja (4,9%), Anna (4,3%), Tatjiana (4,1%), Marija (3,6%), Irina (3,5%), és a tízes listát a Дети@Mail.ru szerint a Julija (2,9%) zárja.

Ugyanezen felmérés alapján 2012-ben a legnépszerűbb fiúnevek a következők lettek: Alekszandr (10,1% ), Szergej (8,3%), Dmitrij (7,8%), Andrej (6,9%), Alekszej (5,5%), Maxim (4,9%), Jevgenyij (4,8%), Ivan (3,9%),  Mihail (3,3%), és a tíz legnépszerűbb név fiúk csoportját a Deti@Mail.ru szerint az Artyem (2,9%) név zárja. 

Fiúnevek közül 2012-ben a legszokatlanabb hangzásúak: Bogdan, Tyimofej, Matvej, Gleb, Zahar, Foma, Nil, Akim és a Luka.

Lánynevek, melyek szokatlan hangzásúaknak bizonyultak: Taiszja, Arina, Varvara, Uljana, Vaszilisza, Akszinja, Avdotyja és Pelageja.

Lehet adni a gyereknek valami népszerű nevet – de arra is fel kell a szülőknek készülni, hogy mindig akad majd az óvodában és az iskolában néhány névrokon. Ha valami ritka, különös hangzású nevet visel a gyermek, akkor van esély rá, hogy a köreiben több figyelem irányul emiatt rá, de ez nem biztos, hogy mindig jól fog esni a lelkének. De a szülőknek minden esetben tudnia kell, hogy bármi legyen is a gyermek keresztneve – a legfontosabb, hogy jó kombináció legyen az apai és a vezetéknevével, ne keltsen meghökkenést vagy ne legyen nevetséges. [Wikipedia ---> „Az orosz (és szláv) kultúrákban jellemző például az, hogy az örökölt családnév mellett megjelenik az apa neve is, például a „Vlagyimir Iljics Uljanov” névben „Uljanov” a családnév, „Ilja” volt az apa neve (így az „Iljics” forma az „Ilja fia” jelentésű) és „Vlagyimir” magának az illetőnek a keresztneve. „]

Ismert, hogy ez vagy az a név népszerű egy bizonyos ideig, aztán megváltozik a divat. Ez a periodikus változása a népszerű neveknek megfelel a nevek fő funkciójának – így jobban megkülönböztethetőek az emberek. Ezért kell lennie tartalék neveknek, melyekből lehet „friss” nevekre találni. Meg kell hogy maradjon a nevek eredeti funkciója: hogy szolgáljon egy személy ismertetőjeléül. Ezek a tartalék „friss” nevek lehetnek hagyományos, alacsony aktivitású nevek, teljesen új nevek, kitalált nevek, vagy más nemzetektől kölcsönzött nevek. 

A XX. század elején volt újdonság a nevekben – jött egy teljesen új divat, az összetett nevek divatja, melyek több szó részeiből álltak össze, az akkori idők híres kommunista szlogenjeiből, kommunista vezetők kereszt- és családneveiből és olyan nevek is, melyek a korszak eredményeit tükrözték. Ezekben az években senki nem csodálkozott például a Viljur néven, mely a «Vlagyimir Iljics Ljubit Rogyinu» mondat szavainak kezdőbetűiből állt össze. (Vlagyimir Iljics szereti a hazát.), Gyelezs (Gyelo Lenina zsivjot – Lenin munkája él), Prigyeszpar (Privet gyelegatam szjezda partyii – Üdvözlet a kongresszusi párt küldötteinek), Ojusminalda (Otto Juljevics Schmidt na ldine) (na ldine = a jégen) és sok más. Különös népszerűségnek örvendett ezekben az években a Vladlen (Vlagyimir Lenin) és a Nyinel (Ha a Lenin nevet visszafelé olvassuk, hasonló ehhez.)

Szpartakiada (Sport- és atlétikai találkozó) Jurejevna S. 1934-ben született: „Gyermekkoromban természetesen büszke voltam a nevemre. A szüleim neveztek el így az 1928-as Össz-szovjet, Moszkvában megrendezett Spartakiád tiszteletére. Mama büszkén mesélte, hogy ezen a sporttalálkozón 7000 ember vett részt 17 országból. Aztán persze rövidítettem a nevem jóval rövidebbre: Ada Jurejevnára. Senki soha nem nevetett rajta, nem emlékszem ilyesmire. Az öcsémet a szüleim Internationalnak nevezték el, ő mikor felnőtt, nevet változtatott – azt mondta, hogy kellemetlenül érezte magát ezzel a névvel”.

A XX. század végén visszatért azoknak a neveknek a divatja, melyek népszerűek voltak a forradalom előtti Oroszországban. Országunk anyakönyvi irodáiban mindenfelé tízesével regisztrálták a csöppségeket a Matvej, Foma, Szavelij, Praszkovja, Jefroszinja és sok más ilyen nevekre, melyek a modern orosz ember fülének szokatlan hangzásúak. Tíz év elteltével ezeknek a szokatlan neveknek a száma meghaladta azt a határértéket, amely felett ezek a nevek már nem ritkák.

Praszkovja M. 1992-ben született: „Tetszett a nevem egész addig, míg az iskolában el nem kezdtek húzni a Parasa névvel. (sic!parasa = olyan vécé, mely nincs elkülönítve, börtönben vannak ilyenek, hogy a rabok mások előtt tudják csak a nagydolgukat elvégezni, megszégyenítés céljából) Ez sértett engem, még sírtam is. Meg akartam változtatni a nevem, mikor az útlevelet kaptam, aztán arra gondoltam: olyan szép név a Praszkovja, hogy nem fogom mégse megváltoztatni. Mikor bemutatkozom valahol, mindig megmondom a teljes nevemet: Praszkovja Alekszejevna M. Kérdezik hogy hogy hívnak otthon, és akkor azt szoktam mondani, hogy Pásának”.

Dal egy Praszkovja nevű lányról:

http://cocobinky.blog.hu/2013/10/27/uma2rman_praszkovja

Különböző időszakokban eltűnik, aztán újra megjelenik egy névnek a divatja, amely fellelhető az asztrológiai tanácsokban vagy a szentek naptárában. Minden évtizedben volt olyan népszerű színész vagy sportoló vagy akár politikus, akik után a szülők a gyermekeiket elnevezték. Az egyes nevek kiválasztásánál a szülőket befolyásolják a helyi hagyományok, a politika, a vallás sőt még egy-egy filmhős népszerűsége is.

Meg kell jegyezni, hogy messze nem minden esetben okoz örömet egy-egy szokatlan név a viselőjének. Ismert a lehetőség, hogy meg lehet a nevet változtatni egy bizonyos kor elérése után a szülők beleegyezése nélkül is. Előfordul az is, hogy maguk a szülők változtatják meg a gyermek nevét belefáradva az arra való állandó rákérdezésre és a gúnyolódásra a környezetükben. Néha a szülők hirtelen rájönnek, hogy a név amit a gyermeküknek adtak, valami más nyelven nevetségesen vagy sértően hangzik.

Tom Cruise adott a lányának egy olyan nevet, mely nem éppen kellemes jelentésű héberül: Suri ezen a nyelven annyit jelent, hogy „Húzz el innen!” Tom Cruise elmagyarázta, hogy a lányának azért választotta ezt a nevet, mert perzsául „Rózsát” jelent, szanszkritul pedig „Napot”.

Nevezetesen ez az oka annak, hogy sok országban létezik egy jogilag elfogadott lista az olyan nevekről, melyeket nem szabad a gyerekeknek adni. Oroszországban ez idáig nincs olyan törvény, mely korlátozza a szülők fantáziáját a gyermek nevének kiválasztásában.

Forráscikk:

http://deti.mail.ru/baby/newborn/samye-populyarnye-imena-2012-goda/

 Hasonló poszt:

Ilona mint orosz női keresztnév

 

http://cocobinky.blog.hu/2013/10/27/az_elso_osz

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

croc 2013.10.28. 11:20:09

félre Szása, félre Mása, mert helyettetek jönnek az Alexanderek és Mariják :-)))))) viccet félretéve, lehet tudni, mi volt a szokatlan nevek felmérésének a módja? Mert én el sem tudom képzelni, kinek szokatlan név a Máté vagy a Barbara.

Bretschneider detektív 2013.10.28. 12:03:57

"Engem Matyinak hívnak, de nem ez ám az igazi nevem. Hanem a Mátyás."